Studie: Studenter fikk bedre karakterer etter ChatGPT. Hjalp særlig svake studenter 30. juni 2025 - 15:26
kunstig intelligens Studie: Studenter fikk bedre karakterer etter ChatGPT. Hjalp særlig svake studenter
Forskningssøknader Fremragende, sier ERC. For dårlig, mener Norges forskningsråd. — Føles som voksenkjeft
Universitetet i Stavanger Varsel mot styreleder avvist Kunnskapsdepartementet vil ikke følge opp varselet mot styreleder ved Universitetet i Stavanger. Professor Rune Todnem By er skuffet.
Færre vil ta IT-studier. Tror KI har skylda Dekan tror «salgspitchen» til de store språkmodellene om at de kan programmere bedre enn mennesker, kan ha fått færre til å søke it-utdanning.
Amerikanske forskerflyktninger skapte kaos i Marseille De første amerikanske forskerne som kan få plass i Safe Place for Science ble presentert i Marseille torsdag.
Dette er de nye eksterne i styrene 44 personer er oppnevnt eller gjenoppnevnt som statens styrerepresentanter ved 11 av landets universiteter og høgskoler. Her er hele oversikten.
Forfatterkrangel om alkohol. — Som et besøk tilbake i tiden Det nye styret i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening bestemte at det skulle skjenkes til det var tomt under årets sommerfest. Rusforsker Fanny Duckert mener festen ble i overkant fuktig.
Like mange kvinnelige som mannlige studenter vil stemmme på Frp Hver fjerde kvinnelig student oppgir at de vil stemme på Fremskrittspartiet.
Universitetet gransker hvordan denne setningen endte opp i boka Det irske universitetet undersøker hvordan KI-generert tekst endte opp i en fagfellevurdert bok om kreftterapi.
Forsker har fått trukket tilbake 16 artikler Noroff-forskeren publiserte én artikkel hver tredje dag. Han er også den i Norge som de siste årene har fått flest artikler trukket tilbake fordi tidsskriftet de var publisert i ikke lenger kunne stå inne for dem.
Her er det studentar frå 40 nasjonalitetar. Kinesiske studentar får ikkje koma Universitetssenteret på Svalbard har eit eige svalbardfilter på når dei avgjer kven som får koma som forskarar og studentar til øygruppa.
3 av 10 strøk i matematikk Studentene som skal bli lærere på trinn 5—10 i grunnskolen, gjør det svakere på nasjonal deleksamen i matematikk enn tidligere år.
Betalte tre ganger så mye som førsteamanuensen for samme reise Fagforening ved Universitetet i Oslo reagerer på ledelsens bruk av dyre flybilletter. — Mildt sagt uheldig.
16 studier trekkes fra Samordna opptak Åtte universiteter og høgskoler trekker til sammen 16 studier fra årets samordna opptak.
Mener akademia ikke har peiling på KI-juks. — Store sjanser for justismord Universitets- og høgskolesektoren har så lite peiling på hva som er KI-juks eller ikke at det er store sjanser for justismord, mener KI-ekspert Lars Rinnan.
Uppsala oppfordret til Israel-reaksjoner. — Bør handle kraftfullt Styret ved det nordiske toppuniversitetet valgte å gå vekk fra prinsippet om å ikke ta stilling i utenrikspolitiske spørsmål. Rektor Anders Hagfeldt håper på en modigere debatt, men møter kritikk fra rektorkolleger.
Fikk inspirasjonspris og 250.000 kroner Finansprofessor Karin S. Thorburn er årets vinner av NHH-prisen Inspirational Teaching Award.
Dommer stopper Trumps ordre om å utestenge internasjonale studenter Trump får ikke nekte internasjonale studenter å studere på Harvard, sier dommer.
Utstyrssmell for Statsbygg på ny NTNU-campus Kostnadene til brukerutstyr i NTNUs nye bygg vil bli mye høyere enn estimert. Statsbygg vil ikke svare på hva som lå til grunn for estimatene.
Hvit nasjonalist fikk pris for rasistisk juss-oppgave Jusstudenten argumenterte i oppgaven for at grunnloven i USA bare gjelder for hvite. Oppgaven vant pris. Deretter eskalerte det.
Frp størst blant studentene. — Sensasjon For første gang i historien er Fremskrittspartiet Norges største studentparti. — Dette er en sensasjon, sier valgekspert Johan Giertsen.
Avviser grådighetskultur. — Veldig rar tilnærming å ha Professor emeritus Ola Didrik Saugstad mener at foredragshonorarene i akademia er et tegn på grådighetskultur. Professor Atle G. Guttormsen reagerer kraftig på uttalelsene.
Glenn Diesen: — Jeg kan dessverre ikke delta mer i det offentlige ordskifte — Jeg må ta hensyn til studenter, kolleger og universitetets omdømme, sier USN-professoren til Fædrelandsvennen.
Foreslår omstridt praksiskrav for å bli spesialsykepleier Regjeringen vil innføre krav om ett års relevant yrkeserfaring for å komme inn på master for å bli spesialsykepleier eller jordmor. NTNU sier nei til et slikt krav, mens helseforetaket i Midt-Norge vil ha minst to års yrkeserfaring.
Over 450 «forskningskonferanser» i Oslo denne uka: — Svindel — Man har tabbet seg ut, det er det ikke noe å gjøre med, sier tidligere norsk deltaker.
«Raseforskere» utveksler ideer og genetiske data i undergrunns forskergruppe Edward Dutton deltok på konferanse med nynazister i Oslo. Emil O. W. Kirkegaard skal være leder av en undergrunns forskergruppe som forsøker å få publisert artikler i anerkjente tidsskrifter.
Han skal utrede KI i høyere utdanning. Nå drar han på KI-turné i akademia Hva mener du om kunstig intelligens (KI)? Snart kommer Anders Malthe-Sørenssen til et universitet og høgskole nær deg og vil høre ditt syn.
Princeton-professor om Trump: — Det er kaotisk Professor Shamus Khan mener det er sannsynlig at universitetssektoren i USA vil krympe. Men han har ingen tro på at amerikanske forskere vil flytte til Europa.
Fra advokat til stipendiat.— Veldig kjekt å skrive Line Gjerstad Tjelflaat jobbet som advokat i ti år før hun tenkte at det var nå eller aldri: Hun ville ta doktorgraden hun hadde drømt om. Det ga henne en helt ny tilværelse.
Mener foredragshonorarene er tegn på grådighetskultur i akademia: — Ødeleggende Professor emeritus Ola Didrik Saugstad går hardt ut mot det han mener har blitt en grådighetskultur i akademia. Selv ber han av prinsipp ikke om honorar når han holder foredrag.
Frå trafikklæraropplæring til isbjørnkurs på Svalbard Gunhild Birgitte Sætren hadde fast forskarstilling ved Nord universitet. No lærer ho studentar på Svalbard korleis dei skal unngå å bli tatt av isbjørn.
43 ansatte i Østfold blir tilbudt sluttpakke eller må over i ny stilling Styret ved Høgskolen i Østfold vedtok før jul å legge ned Akademi for scenekunst og flere andre innstrammingstiltak. 10 sluttavtaler er så langt inngått.
UiO svarer: — Ser svært alvorlig på saken En professor ved Universitetet i Oslo er anmeldt for å ha kommet med rasistiske ytringer. Rektor Svein Stølen er tydelig på at oppførselen som er beskrevet, ikke aksepteres.
Ikke én eneste fuskesak her på fem år — Det er rett og slett ikke så lett å fuske, sier seksjonssjef Jannicke Eriksen ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Bruker nær 90 millioner på å bygge opp ny utdanning. Får ikke satt i gang Sammen med lokale bidragsytere har universitetene i Agder og Stavanger brukt og vil bruke til sammen opp mot 90 millioner kroner på å bygge opp profesjonsutdanninger i psykologi som så langt ikke er blitt noe av.
Professor ved UiO anmeldt for rasisme: — Jeg husker ingenting En norsk forfatter har anmeldt en professor ved Universitetet i Oslo for å ha kommet med rasistiske ytringer på en sommerfest i Oslo.
Parkerte planane om sjukepleieutdanning Leiinga ved Høgskulen i Volda uttrykte at dei er svært skeptiske til at høgskulen skal gå i gang med ei heilt ny utdanning. Styret vedtok at ekstern finansiering er ein føresetnad for at ein skal kunne gå vidare med planane.
USA ber studenter gjøre profilen på sosiale medier offentlig før visumsøknad Behandlingen av visumsøknader for studenter og gjesteforskere som vil til USA starter opp igjen, melder Washington Post. Nå skal sosiale medier også undersøkes.
Professor varsler mot styreleder ved Universitetet i Stavanger Professor Rune Todnem By mener styreleder ved Universitetet i Stavanger aksepterer rolleblanding og partiskhet. Styreleder selv viser til styrevedtak om rektors habilitet.
Fryktar andre vil lida dersom det vert sjukepleieutdanning i Volda Éi avdeling er svært negativ, to andre er meir tvilande, og tilrådinga som ligg i bordet er å ta ein pause. Torsdag skal høgskulestyret igjen drøfta sjukepleieutdanning ved Høgskulen i Volda.
Brukte 22 millionar mindre enn budsjettert Nord universitet skal omstillast og bruke mindre pengar i framtida. Første tertial 2025 brukte universitetet 22 millionar mindre enn budsjettert.
UiB puster NTNU i nakken i ny internasjonal rangering Ett norsk universitet klatrer, et holder topplasseringen, mens fire går tilbake i fersk universitetsrangering. Innføring av studieavgift er en av årsakene til at flere taper terreng.
Vil at utviklingsavtalene skal gi styring og selvstendighet Samtlige statlige universiteter og høgskoler var onsdag kalt inn til hovedstaden for å diskutere utviklingsavtalene de alle har med Kunnskapsdepartementet.
Du får ikke lønnsøkningen før til høsten. Mange må vente helt til desember Fristen for å bli ferdig med de lokale lønnsforhandlingene er 31. oktober. Mange vil ikke få utbetalt årets tillegg før i desember.
Dette tjener toppene i sam-skipnadene landet rundt 2,2 millioner kroner tjener den best betalte samskipnadsdirektøren i landet. Den lavest betalte ligger godt under millionen.
Vil bli blant de første med å tilby «yrkesbachelor» Fagskolen Viken har startet på planleggingsarbeidet, og vil etter planen tilby utdanning på bachelornivå så snart Kunnskapsdepartementet åpner for dette.
Bekymret for en fremtid med mindre ungdomskull der færre tar realfag NTNU avslutter semesteret med maratonstyremøte.
Jobber for å hente dansk toppforsker fra USA til Norge Den danske forskeren ble for alvor kjent da han konkluderte med at pandemien hadde sitt opphav i dyreriket.
Kommunene rundt Bodø kaller studentgrep for «dårlig naboskap» Formannskapet i Bodø kommune har godkjent forslag om å gi studenter som flytter til byen 6000 kroner rett i lommen. Det skaper misnøye blant Bodøs naboer.
Vil ikkje svare på spørsmål om professoropprykk. «Går gjennom rutinene» Dekan Gunn Mangerud beklagar at ting har tatt tid, og lovar å gå gjennom rutinar for saksbehandling. Ho vil ikkje svare på spørsmål om gransking.
Får pris på 2,5 millioner for forskning på romteknologi Danielle Wood får Lettenprisen 2025 og en pengesum på 2,5 million kroner. — Hun bygger broer mellom forskere og land, sier lederen i Lettenprisens styre.
Sjusifrede stipend til disse fem fremragende forskere ERCs prestisjestipend går til forskning på tordenskyer, kriminelle løpebaner, algoritmer, krigføring og den matematiske verdensanskuelsen.
Fem millioner til dyresenter i revidert budsjett Ved Senter for husdyrforsøk i Ås er det en jubeldag i dag. Gjennom forhandlingene av revidert nasjonalbudsjett har det kommet fem millioner kroner ekstra til senteret.
Her legger hun ned grunnsteinen til nytt Griegakademi Bevilgningen til Griegakademiet økes til 20 millioner i revidert nasjonalbudsjett. Bergen jubler.
Foreslår å endre pengekrav for utenlandske studenter Regjeringen vil la institusjonene bestemme selv hvor mye de skal ta betalt fra studenter utenfor EU, EØS og Sveits.
Stemte for å oppnemna seg sjølv som styremedlem To av dei som Universitetet i Bergen ønskjer som eksterne styremedlemmer, var sjølve med på å fatta vedtak om at dei skal stå på ønskelista.
Ingrid fikk flere hjerneslag. Nå kjemper hun for å få jobbe Førstelektor Ingrid Grimsmo Jørgensen lå i respirator i to uker og var døden nær. Det skulle gå to år før hun fikk svar på hva som egentlig skjedde med hjernen hennes.
Fakultetet bremsa opprykk i eit halvt år. No blir Dorte Madsen likevel professor Supplerande komitear, hemmelege notat, varslingssak. Etter eit halvt år i limbo blir Dorte Nørgaard Madsen professor i fysikk.
Etterlyser insentiver til samarbeid mellom næringsliv og forskningsaktører Sintef-rådgiver Anders Hanneborg mener Norge mangler treffsikre ordninger for mer samarbeid mellom næringslivet og forskningssektoren.
33 prosjekter får penger til energiforskning Skal forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Utestengt ved UiO, studerer i Agder Studenten som knivstakk to ansatte ved Universitetet i Oslo har gjenopptatt studiene fra fengsel, men er utestengt fra studier med klinisk undervisning.
Pengebruk og forskning på styremøte i Agder Universitetet i Agder føyer seg inn i rekken av universiteter og høgskoler som bruker mindre penger enn budsjettert så langt i år.
«Raseforskere» fikk inn artikkel i tidsskrift: — Veldig slepphendt To omstridte forskere koblet det å være «woke» til genetiske mutasjoner, og fikk publisert artikkelen i anerkjent psykologitidsskrift med en norsk redaktør. Nå er artikkelen trukket tilbake.
Senter for husdyrforsøk i Ås trenger millioner. Venter på avklaringer Stillingsstopp, gjeld som øker, og høyt sykefravær. Ved Senter for husdyrforsøk venter de fortsatt på avklaringer fra styret ved universitetet i Ås.
Vitenarkivet utsettes - igjen Føljetongen med utsettelser for Nasjonalt vitenarkiv tar aldri slutt. Nå er arkivet fire år på overtid.
Flere samskipnader sliter: Kutter kantiner, ansatte og selger ut studentboliger Ved Studentinord gikk samskipnaden 25 millioner i minus i fjor og må gjøre drastiske sparegrep. Flere samskipnader sliter med underskudd og lavere økonomiske marginer enn før.
Ho synest dei som hoppar av er dei kulaste Gøril Brevik Svae var i kjellaren under arbeidet med avhandlinga. Men etter at ho sjølv fekk barn, vart det ekstra viktig for henne å koma i mål: Dei ho forska på, er òg nokon sine barn.
Beata går rettens vei for å få betalt for 567 timer overtid Tidligere NMBU-forsker mener stillingen ikke var «særlig uavhengig», og går til søksmål mot universitetet for å få betalt for 567 timer overtid.
Foredragsholder: — I et marked som dette, er folk verdt det noen vil betale Man må ikke nødvendigvis være kjendis for å ta seg godt betalt for å holde foredrag.
Slakter rektormaleri. — Skandaløst dårlig Portrettmesterskapets dommere legger ingenting mellom når de skal beskrive danske Erik A. Frandsens portrett av UiO-rektor Svein Stølen. — Bildet er skandaløst dårlig, mener Mona Pahle Bjerke.
Vedtok å melde seg ut av universitetsallianse Styret ved Universitetet i Stavanger har med 7 mot 4 stemmer vedtatt å melde seg ut av universitetsalliansen ECIU University. Det koster mer enn det smaker, ifølge styreflertallet.
Har brukt mindre penger enn planlagt hittil i år I stedet for minusresultat, ble det 46 millioner i pluss i første tertial, viser tallene som legges fram for styret ved OsloMet fredag.
Finland har lovfestet å bruke mer på forskning. — Norge bør la seg inspirere Finland har lovfestet å øke forskningsbudsjettet kraftig og har innført en rekke insentiver for å få landets bedrifter og offentlige forskningsaktører til å samarbeide mer.
Nå fjernes den omstridte Linné-benken Den kontroversielle Carl von Linné-benken i Botanisk hage i Oslo er helt nedslitt og skal fjernes. — Det har overhodet ikke noe med bråket å gjøre, sier Marit Elisabeth Grønbech ved Naturhistorisk museum.
Enige om å gå videre med nytt bygg i Bø I en rapport anbefaler Statsbygg å pusse opp eksiterende bygg i Bø, men styret ved Universitetet i Sørøst-Norge er enstemmig om at de ønsker å bygge ny forskningspark i Midt-Telemarks «hovedstad».
Flytter hotellhøgskolen. Trosser intern motstand Styret ved Universitetet i Stavanger vedtok torsdag med 6 mot 5 stemmer å flytte hotellhøgskolen til Handelshøgskolen UiS, til tross for kraftig motstand blant ansatte og studenter.
Dette studenttalet har dobla seg på sju år: — Ein juvel i utdanningssystemet vårt Stadig fleire studentar vel å utdanne seg ved ein av fagskulane i landet.
Stadig flere sitter igjen med over én million kroner i gjeld De aller fleste klarer å betale regningene sine, melder Lånekassen.
Fulbright-styret trekker seg: — Det er bare trist Samtlige 12 medlemmer av det internasjonale Fulbright-styret trekker seg i protest mot Donald Trump.
Kjemper mot Statsbygg for å modernisere campus Bø Statsbygg synes ikke Universitetet i Sørøst-Norge bør bygge mye nytt knyttet ved sin campus i Bø i Telemark. Det vil rektor, som tar saken til Kunnskapsdepartementet.
Har brukt 21 millioner mindre enn planlagt Høgskolen i Østfold skal fordele studieplasser og behandle en tertialrapport som viser stort underforbruk av penger på sitt styremøte torsdag.
Se skissene: Her er planene for de tidligere bokhandel-lokalene på Kronstad En av saken på torsdagens styremøte ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) handler om de mye omtalte bokhandellokalene på Kronstad.
Avgjør om hotellhøgskolen i Stavanger skal flyttes Rektor Klaus Mohns forslag om å flytte hotellhøgskolen har skapt rabalder. På styremøtet ved Universitetet i Stavanger torsdag skal saken avgjøres.
2000 ansatte opplevde uakseptabel oppførsel 8 prosent av de ansatte ved universiteter og høgskoler har blitt utsatt for uakseptabel oppførsel siste halvår, viser samletall fra arbeidsmiljøundersøkelsen ARK.
Avduket portrett av Svein Stølen: — Jeg går tydeligvis mye med rosa skjorte For første gang gikk Universitetet i Oslo utenfor Norges grenser for å finne en kunstner til å portrettere avtroppende rektor.
Roper varsko om nedgang i antall nye stipendiater Han trodde ikke antallet inngåtte doktorgradskontrakter ville vokse inn i himmelen, men håpet at det skulle stabilisere seg. Nå ser NTNU en nedgang, noe som bekymrer rektor Tor Grande.
Studenten som knivstakk UiO-ansatte tapte på nytt i retten Borgarting lagmannsrett opprettholder forvaringsdommen for studenten som angrep to ansatte ved Universitetet i Oslo med kniv.
Slik skal KI-milliarden brukes. Her er de nye KI-sentrene Onsdag avslørte statsminister Jonas Gahr Støre hvem som får over én milliard til nye sentre for kunstig intelligens. Han fortalte også at han selv ba ChatGPT om råd før møtet med Donald Trump.
Jessica får 10 millioner kroner til forskning. — Overlykkelig 19 forskere får til sammen 191 millioner kroner fra Fripro-ordningen, blant dem postdoktor Jessica Calland.
Mener ordene «karakterdesign» og «bildebokmediet» avslører KI-fusk Universitetet i Sørøst-Norge mener en student brukte ChatGPT på hjemmeeksamen og utestengte henne i ett semester. Studenten påstår hun kun har søkt opp enkelte fagbegreper. Nå er dommen klar.
Studentavis sendte Musk-inspirerte spørsmål til ansatte. Da ble det bråk Saken ved Brown University har blitt et symbol på påstått undertrykking av konservative stemmer ved amerikanske universiteter.
Studentprotest mot videregående skole på campus Universitetet i Oslo og Oslos kommunes felles planer om ny videregående skole på Blindern faller ikke i god jord hos studentene. — Vi trenger denne plassen, sier Nora Marie Hager.
Innlandet trekker elleve studier fra opptaket Ingen ville ta 30 studiepoeng i spill, animasjon og læring ved Universitetet i Innlandet. Nå trekker universitetet dette og ti andre studier fra årets opptak på grunn av få søkere.
UHR vil at forskning skal telle for å kunne bli dosent Forskning bør telle for å få toppstillingen dosent, mener en arbeidsgruppe nedsatt av Universitets- og høgskolerådet (UHR). Dette til tross for at forskningskravet er fjernet fra lovverket.
Ber UiB vurdere ekstern gransking av opprykkssaka. — Dette er ein skandale Det må kome fram kva som har skjedd i denne saka, for tilliten til universitetet sin del, meiner professor Gisle Selnes ved Universitetet i Bergen.
Han er mannen bak medisinutdanninga som hadde passa han sjølv — Vestlandslegen er min idé, seier professor emeritus Steinar Hunskår. Han har utdanna medisinstudentar i over tretti år, og dei siste åra har han teke heile Vestlandet i bruk.
Vraket erfaren rektor til toppjobb på grunn av mangfoldsstøtte Til tross for støtte fra universitetsstyret ved Universitetet i Florida, ble Santa Onos ansettelse som rektor stoppet av det statlige styret for høyere utdanning i Florida. Årsak: Hans tidligere støtte til mangfold.
Foredragene til denne professoren koster tusen kroner minuttet Hva koster det å høre på en akademiker? Morten Goodwin er en av flere som tar seg godt betalt for å holde foredrag. Men han når ikke helt opp til prisnivået til TV-profiler og næringslivstopper.
Dette er verdas nordlegaste heimekontor Kva gjer ein når ektefellen får jobb i Longyearbyen? Då spør ein sjefen om kor mykje heimekontor ein kan få ha på OsloMet.
For få direktør-søkere i Volda. Utsetter fristen tre måneder Høgskulen i Volda (HVO) trenger mer tid på å få stillingen som høgskoledirektør ut i markedet, informerer rektor Odd Helge Mjellem Tonheim.
Mener egnethetstest kan være til fare for pasienter Fysioterapeutforbundet reagerer kraftig på at egnethetstest kan erstatte praksiskrav for fysioterapikandidater med utdanning fra utlandet.
Mangfold-forskeren skulle til Norge. Trump-administrasjonen sa nei Til tross for anbefaling fra fagfellepanelet om at forskeren Christopher Martell burde få Fulbright-stipend, avslo Trump-administrasjonen søknaden. Uten begrunnelse.
Sendte ut opplysninger om studenter til feil person tre ganger på tre uker På kort tid sendte NTNU både personsensitive opplysninger og taushetsbelagt informasjon om enkeltstudenter til uvedkommende.
— Man skal bli utfordret og føle at en kjemper i oppoverbakke Da pandemien til slutt slapp taket, kunne Trond Espen endelig krype inn på støvete kirkeloft på jakt etter kilder fra utvandrerne.
21 norske prosjekter har fått trøbbel etter Trump Forskningsrådet er bekymret, selv om de fleste norske forskerne som samarbeider med amerikanere, ikke har støtt på problemer på grunn av Donald Trumps forskningspolitikk.
Stortinget vraker masterkrav i barnevernet: — Tragisk Mange protesterte mot forslaget, men Stortinget velger likevel å reversere kravet om at barnevernsansatte må ha mastergrad.
Samskipnadene får fastleger. — Historisk gjennomslag Stortinget har vedtatt å endre en forskrift så studentsamskipnadene kan ha egne fastlegetjenester. Det er det kun én samskipnad som har tillatelse til fra før.
Stølen bekymret for konsekvensene dersom NHO får det som de vil NHO vil ha en større del av forskningsmiddelkaken. Det bekymrer UiO-rektor Svein Stølen, mens statsråd Sigrun Aasland mener næringslivet selv må bidra mer.
Sjå kven som var på Holberg-banketten Byrådsleiar, fleire rektorar og professorar i fleng var til stades for å heidra Holbergpris- og Nils Klim-prisvinnarane.
NTNU-professor reagerer på opprykkssak. — Alvorleg og uheldig Universitetet i Bergen tuklar med tilliten til den nasjonale ordninga for professoropprykk, meiner tidlegare leiar av nasjonal fagkomité.
Utslippene fra flyreisene til ansatte ved UiO økte i fjor Universitetet i Oslo reduserte sine klimagassutslipp med to prosent i 2024 sammenlignet med året før. Men utslippene fra flyreiser gikk til værs.
Rapport: Nord universitet skulle aldri godkjent turen som endte med dødsfall Hadde den ansvarlige ved Nord universitet lest turplanen, ville den aldri blitt godkjent, ifølge arbeidsgruppen som har undersøkt ulykken der en 22 år gammel student døde.
Slik lærer de studentene å møte det virkelige livet De forbereder seg i fem år, men møter en virkelighet som ikke alltid bryr seg om pensum. Kan lærerstudenter forberedes på det uforutsigbare?
Trump vil nekte innreise for utenlandske studenter på Harvard Utenlandske studenter som vil studere ved Harvard får ikke lenger komme inn i landet, ifølge en ny presidentordre.
UiT klarer ikke å bruke nok penger: — Tror vi er overforsiktige, sier rektor I årets første fire måneder har UiT brukt 60 millioner kroner mindre enn planlagt. Det bekymrer både rektor og styreleder.
«Der humanioras kreative aktivisme mangler, ser vi totalitære krefter over hele verden» Holbergprisen og Nils Klim-prisen ble utdelt i Bergen.
Færre nye studenter betaler for utdanning i Norge Antall nye utenlandske studenter som betaler studieavgift faller. Høsten 2024 var det 355 som betalte, en nedgang på 23 prosent fra høsten 2023.
208 mill. til doktorgrader i næringsliv og offentlig sektor. — Skrekkblanda fryd Offentlige virksomheter og private bedrifter får til sammen 208 millioner kroner for å samarbeide med universiteter og høgskoler om doktorgradsprosjekter.
Over 3000 studenter tatt for fusk på fem år. Her ble flest tatt Stadig færre studenter blir tatt for fusk. Det er Universitetet i Agder som er «flinkest» til å ta juksere.
Danique vart råka av Svalbard-syndromet Når ho kjem heim til Nederland må Danique Wetzels ta vårsemesteret ein gong til. Det vart for freistande å vera på Svalbard i meir enn seks månader.
UiO ber om fornyet besøksforbud for mann i 60-årene Mannen i 60-årene skal ha brutt besøksforbudet sitt, som nå har gått ut. Universitetet i Oslo ønsker å forlenge det.
Trekker flere studier fra høstens opptak Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet trekker til sammen fem studier som skulle gått til høsten.
UiO vil starte videregående skole på campus Blindern Universitetet i Oslo vurderer å starte en videregående skole for å øke rekrutteringen til språkfag og naturfag.
Lagmannsretten avviste anken til oppsagt forsker Lagmannsretten mener forskningslederen misbrukte sin maktposisjon overfor sine stipendiater. Kvinnens advokat mener retten hadde bestemt seg før saken startet.
Opprykksaka: Nektar å opplyse kven som stod bak anonymt notat Ei rekke negative påstandar om Dorte Madsens søknad om professoropprykk vart sendt ut og sidan trekt tilbake.
En av fem søkere får ikke lenger støtte til utenlandsopphold: — Trodde slikt bare skjer i USA Forskningsrådet avvikler ordning med utenlandsstipend for flere titalls postdoktorstipendiater med forlenget kontrakt. — Jeg trodde slikt bare skjer i USA, ikke Norge, sier postdoktor Magdalena Madany-Saa.
Studentbarnehager kan bli nedlagt. For få barn av studenter Studentsamskipnaden Sammens barnehager har få barn av studenter, og styret vurderer nedleggelse eller eierskifte. Ansatte reagerer på lite informasjon.
Trump-rapport avslørt som juks Helseminister Robert F. Kennedys siste prestisjerapport henviser til forskning som ikke eksisterer.
Rangeringen av 21.000 universiteter er klar. Sjekk status for de norske her Det er ikke de store endringene for de norske institusjonene på Center for World University Rankings. Men de rykker noen hakk ned.
Døde på tur i regi av Nord universitet. Saken henlagt Nord universitet kan ikke holdes ansvarlig for dødsfallet til 22 år gamle Kaisa Wiens, konkluderer påtalemyndigheten.
Hun blir prorektor for utdanning og samfunnskontakt i Østfold Høgskolen i Østfold har fått ny prorektor. Elisabeth Jeppesen starter 1. august.
Rekordmange får tilbud om fagskolestudier For femte år på rad er det økning i antall tilbud om studieplass på fagskoler.
Nylige artikler
Vi trenger et professorat i somali
På høg tid med vitenskapelige stillinger i somali
Studie: Studenter fikk bedre karakterer etter ChatGPT. Hjalp særlig svake studenter
Hvordan kan meritteringsordningen bli en drivkraft for kvalitetsutvikling?
Hva kan stå på spill når rasisme fordømmes?
Mest leste artikler
16 studier trekkes fra Samordna opptak
Ny sjokkmåling for Frp blant studentene: — En sensasjon
Forsker har fått trukket tilbake 16 artikler
Amerikanske forskerflyktninger skapte kaos i Marseille
Betalte tre ganger så mye som førsteamanuensen for samme reise